вівторок, 11 січня 2022 р.

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ

 День української писемності та мови — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада.

За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора Літописця — послідовника творців слов'янської писемності.
Радіодиктант національної єдності – щорічна подія, яку ініціювало і проводить Українське радіо до Дня української писемності та мови. Перший радіодиктант відбувся у 2000 році. На сьогодні дана подія стала наймасштабнішим регулярним флешмобом з популяризації української мови та грамотності.
Всеукраїнський радіодиктант національної єдності не має на меті перевірки грамотності конкретної особи, а задуманий як своєрідний флешмоб — акція єднання навколо рідної мови. Диктант складається зі 100-120 слів. Текст для радіодиктанту замовляється спеціально.Цьогоріч Радіодиктант національної єдності прочитав письменник Юрій Андрухович, який також є його автором.
Учні та педагоги нашої школи вже традиційно долучилися до написання ХХІ Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.
Школярі пишуть такі диктанти з великим задоволенням, адже вони символізують єдність та любов до Батьківщини.
Проведення подібних заходів дозволяє не лише перевірити знання рідної мови, а й відчути солідарність з усіма, хто шанує українську мову та розуміє важливість її розвитку і збагачення.






Цього року програма Тижня української мови була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є.
Учні 4 класу (кл. керівник Вінокурова Р.В.) підготували ескурс у давнину «Загадки писемного знака», під час якого ознайомилися зі сторінками історії української мови, згадали скорботні дати на тернистому шляху її розвитку, виготовили плакат "Ми любимо українську мову".
Для учнів 3 класу (кл. керівник Букса У.П.) проведено мовознавчу гру «Веселкова наша мова», де прозвучало багато віршів, пісень, приказок про рідну мову. Підсумком гри стало виготовлення стіннівки "Ти наше сяйво калинове, кохана українська мово".
Не залишилися осторонь й учні 2 класу (кл.керівник Хитра І.Я.)- літературна година про мову супроводжувалася вікторинами, іграми, конкурсами.
Для учнів 1 класу класний керівник Вінокурова Х.П. підготувала мовні забавлянки «Найдзвінкіше слово рідне». Постаралися першокласники й у виготовленні плакату "Відчуй смак української мови".
У 7 класі (кл.керівник Букса М.Р.) пройшла насичена мовознавча вікторина "Мова - то серце народу", а у 6 класі відбувся мовознавчий турнір «Мово українська, гордосте моя!». Класний керівник Дилян Г.Л. розповіла про заснування Дня української писемності та мови, якому й присвячено проведення предметного тижня з української мови.
Учні 5-11 класів взяли участь у І й ІІ етапах мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім.Т.Г.Шевченка.
Вчителі української мови Дилян Г.Л. та Козак М.С. провели конкурс віршів про мову для учнів 5-8 класів.
Незважаючи на усі обмеження, пов’язані із карантинними заходами, Тиждень пройшов цікаво, жваво та весело, а учні стали найактивнішими учасниками усіх заходів.












Немає коментарів:

Дописати коментар